Galerie talentů na Facebooku

Galerie talentů na YouTube

Kniha v elektronickém vydání se připravuje.
Banner
Publikace "Praha očima dětí" je nejnovější knižní publikací projektu, jejíž patronem je Karel Gott.

Praha

Kniha v elektronickém vydání - klikni na obrázek.
Banner
Publikace "Města a obce očima dětí" získala podporu Plzeňskeho kraje a záštitu náměstka hejtmanky Ivo Grünera.

Města a obce

Kniha v elektronickém vydání - klikni na obrázek.
Banner
Publikace vznikla na základě zadání městské části Prahy 6 jako součást projektu „GALERIE TALENTŮ“.

Praha 6

Kniha v elektronickém vydání - klikni na obrázek.
Banner
Kalendář 2011 s dětskými obrázky představuje knížku "Města a obce očima dětí", která je součástí projektu.

Kalendář

Galerie talentů

Domů

ČESKÝ KLUČINA ZVÍTĚZIL V CELOSVĚTOVÉ VÝTVARNÉ SOUTĚŽI

 

Pátek 15. dubna 2011

Hru kočky se stéblem trávy nakreslil před časem teprve šestiletý Oldřich Poul z Nového Jičína. Obrázek poslal do prestižní výtvarné světové soutěže Kanagawa Biennial World Children's Art Exhibition, která se koná každé dva roky v Japonsku, a k překvapení mnoha lidí zvítězil.

Do 32. ročníku výtvarného klání došlo 23 266 prací od dětí ze 77 zemí. A odborná porota složená z předních malířů, ředitelů akademií a galerií udělila cenu Grand Prix pouze dvěma dětem z celého světa. Jednomu Japonci a jednomu cizinci, kterým je právě malý chlapec z Nového Jičína. A do stejného města zamířila od porotců i speciální cena, jejímž adresátem je osmiletá Tereza Cholevová.

„Nakreslil jsem, jak si hraju s naší kočičkou a stéblem trávy. Kočičce říkáme Punťa, je totiž puntíkovaná,“ popsal své dílko Oldřich. Obrázek nakreslil obyčejnými pastelkami, tuží a tužkou. I přes svůj nízký věk je už Poul žákem novojičínské základní umělecké školy, která se soutěže v Japonsku účastní od roku 1983.

 

 

Tento obrázek hrající si kočky od šestiletého Oldřicha Poula z Nového Jičína uspěl na světové výtvarné soutěži v dalekém Japonsku.

FOTO: ZUŠ Nový Jičín

„Ale takový úspěch jsme ještě nezaznamenali,“ poznamenala Soňa Zemánková, která Oldřicha v ZUŠ učí výtvarnému oboru. A na jeho adresu prozradila: „Oldřich má jiný pohled na věci než většina dětí. Ten obrázek kočičky například nakreslil z nadhledu.“

Jakého úspěchu dosáhl, si Oldřich zatím moc neuvědomuje. „Jsem rád, ale ani nevím, jakou mi pošlou cenu. Maminka s tatínkem mě pochválili a babička se rozplakala,“ popsal předškolák během hry na zahradě Mateřské školy Sady, jejímž bude až do léta žákem. K nebývalému uznání mu poblahopřáli i kamarádi a paní učitelky za školky.

„Když jsme jim říkali, jak se obrázek Oldříška líbil až v dalekém Japonsku, bylo ve třídě absolutní ticho. Všichni poslouchali a nakonec kamarádovi zatleskali,“ řekla učitelka mateřské školy Soňa Nevrlová. Podle ní je Oldřich ve výtvarné výchově dál než jeho vrstevníci. „Má nesmírný výtvarný cit a je moc šikovný,“ pochválila klučinu.

 

Pavel Karban, Právo

zdroj: novinky.cz

 

 

Copyright © Galerie talentů 2013

Zakladatel projektu: Václav Bárta | Koordinátor projektu, marketing & PR: ANERI | Nakladatelství knih: Kletr Plzeň | Grafika knih: Jana Soukeníková

Podmínky užití |